onsdag 5 augusti 2009

MAGINS SKEPP - Handelsmännen och de magiska skeppen

*Titel: Magins skepp
*Författare: Robin hobb
*Kategori: Fantasy
*Serie: Ja, Triologi
*Alla böcker
utgivna på svenska? Ja
*Finns att köpa i handeln? Ja
*Tips: Ginza ca 40kr st













Långt söderut i Fjärrskådarnas värld ligger en rik sjöfararstad. Handelsmännen där bygger de bästa skeppen i världen, och med de allra bästa av dessa skepp uppstår en magisk förbindelse mellan skeppet och dess kapten. Då vaknar fartygen till medvetande och liv. Ett sådant skepp ägs och seglas alltid av samma familj. Tre generationer av kaptener måste dö ombord så att deras andar för alltid kan förenas med skeppet. Efter den tredje kaptenens död, "vaknar" skeppet till liv.

Men de gamla handelsfamiljernas makt och rikedom minskar. Krig och piratdåd och guldhungriga främlingar ruckar på den hävdvunna ordningen. Handelsfamiljen Vestrits "själskepp" Vivacia, grunden till deras välstånd, hamnar i orätta händer när den gamle kaptenen, den tredje generationen, dör. Den unga Althea Vestrit, som nu är den rättmätiga kaptenen, börjar en lång kamp för att återfå sitt fartyg. Under tiden tvingas Vivacia, som nu är vid fullt medvetande, av den nya ägaren till uppgifter som nästan driver henne från förståndet. Och i öster härjar en priatkapten med stora planer för sin egen räkning och med drömmar om att erövra ett själskepp.

I Robin Hobbs trilogi om Fjärrskådarna fördes läsaren till en värld full av magi, maktkamp och starka lidelser. I den nya romansviten återkommer vi till samma värld, men långt söder om Sex Hertigdömen.

Översättning Ylva Spångberg
Robin Hobb är pseudonymen för Megan Lindholm, författare till ett tiotal fantasyromaner och ytterligare ett antal noveller. För ett par av dessa blev hon, som Megan Lindholm, nominerad till de prestigefyllda Hugo- och Nebulapriserna. I namnfrågan kan slutligen meddelas att Megan Lindholm är pseudonymen för Margaret Ogden och det är under det namnet som Robin Hobb kan återfinnas i kretsen av man och fyra barn.

Margaret Ogden debuterade 1979 i en novellantologi. Pseudonymen "Robin Hobb" innebar att hon bytte strömfåra i sitt författarskap. Nu skapade hon Berättelsen om Fjärrskådarna, med titlarna Mördarens lärling, Vargbroder och Mördarens jakt, en trilogi som har blivit mycket uppskattad av läsarna. Handelsmännen och de magiska skeppen tilldrar sig i samma värld som trilogin, men på annan plats och i en annan tid.

Denna serie har jag läst två gånger, mycke pga att andra boken verkade omöjlig att uppbringa ett tag, Nu verkar det som den blivit upptryckt i fler exemplar och därför lättare att finna. Denna bok gjorde mig helt fascinerad av segelfartyg, jag som inte visat en tillstymelse av intresse till båtar tidigare. Helt plötsligt drömde man sig bort över haven. Robin Hobb skriver mycket fångade och har väl detaljerade beskrivningar.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar